Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

15 прочитания

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Според местни медии инцидентът е станал в област Кокс-Базар, край град Махешкали. Двата самолета са паднали в застроен район, като на земята са пострадали седем души, но никой не е бил със сериозни наранявания. Има пострадали постройки.

Предполага се, че авариралите машини са с бордни номера 15103 и 15105. Самолетите влизат в състава на 21-ва ескадрила на бангладешките ВВС.

Това е вторият инцидент с Як-130 на служба във ВВС на Бангладеш. На 11 юли тази година друг самолет от същия тип (борден номер 15102) се разби при тренировъчен полет. И двата члена на екипажа се катапултираха успешно.

Така Бангладеш вече загуби три от доставените е периода 2015 – 2016 г. 16 броя Як-130, които бяха договорени през 2013 г. Страната, която стана третия клиент на типа след Русия и Алжир, използва Як-130 както в ролята на учебно-тренировъчна машина, така и като лек ударен самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
IAG купува Niki за €20 млн.
Следваща публикация
Полският МиГ-29 не е паднал по технически причини
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два F-5 се сблъскаха в Тайван

Два леки изтребителя F-5E от състава на тайванските ВВС се сблъскаха във въздуха. При инцидента…

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Меню