Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

21 прочитания

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Докладът с обем 495 страници не дава категорични изводи за причините за изчезването на Boeing 777 с 239 човека на борда. Машината изпълняваше редовен полет от Куала Лумпур до Пекин, но изчезна безследно на 8 март 2014 г.

„Категорични изводи за причините могат да бъдат получени само ако бъдат намерени останките на самолета”, заявява Кок Соо Чон, председател на разследващата комисия, цитиран от Reuters.

В края на май 2018 г. Малайзия прекрати второто издирване на останките. То покри 112 000 km2 от дъното на южната част на Индийския океан, но приключи без да бъдат открити следи от изчезналия самолет. През миналата година пък приключи първото издирване, което покри зона от около 120 000 km2 и което също бе безрезултатно.

Малайзийският премиер Махатхир Мохамад е заявил, че страната му би финансирала ново издирване, ако се появят достатъчно силни нови доказателства, които да окажат мястото на катастрофата.

Разследващите все още нямат никаква представа защо самолетът се е отклонил хиляди километри от маршрута си. Последната комуникация с изчезналия Boeing 777 е направена от капитана на полета Захари Ахмад Шах, малко след напускането на въздушното пространство контролирано от малайзийското РВД.

През миналата година австралийското бюро за транспортна безопасност ATSB излезе със своя окончателен доклад, в който се казваше, че командирът на полета е летял с домашния си симулатор по сходен маршрут, който го е отвел в южните части на Индийския океан. По-рано малайзийската полиция бе съобщила, че не е намерила нищо подозрително на домашния симулатор.

Кок Соо Чон е казал днес, че разследването е проверило всички данни около екипажа на самолета, включително тяхната история и психичен статус.

„Не можем да изключим, че случилото се не е плод на действията на пилотите. Не можем да изключим и намеса на външни лица”, заявява Кок Соо Чон и посочва, че транспондерите на самолета са изключени ръчно от човек, запознат с устройството на Boeing 777.

Обстойно са били проверени всички намиращи се на борда, но никъде не е било открито нещо подозрително.

Разследването е прегледало общо над 60 различни теории за случилото се и е отстранило повечето от тях, като нереалистични.

В доклада все пак се дава и малко нова светлина по случая. Например, че от намерените 27 парчета, за които се предполага, че принадлежат на полет MH370, едва три могат категорично да се свържат с изчезналия самолет.

Разследването посочва някои грешки направени от РВД в Малайзия и Виетнам и прави серия препоръки за подобряване на процедурите при прехвърлянето на полетите между двете служби.

Малайзийският транспортен министър Антъни Лок е заявил, че страната му ще проведе допълнително разследване около тези грешки, за да се види дали те не са били умишлени.

Грешките са свързани най-вече със забавяне на информацията от Виетнам за Малайзия, че самолетът не се е свързал с тамошното РВД и факта, че цивилното РВД в Малайзия не се е свързало с военните си колеги, за да се опитат да открият полет MH370 с първичните им радари.

Свързани теми

Предишна публикация
F-117 отново бе забелязан да лети в САЩ
Следваща публикация
55 години от първия полет на Ту-134
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air

Предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air ще бъде публикуван утре, 28 ноември 2018 г. Това съобщава Reuters, като агенцията съобщава предварително за неговото съдържание.

Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател

Първият полет на най-големия реактивен двигател в историята GE9X ще бъде изпълнен в рамките на следващите няколко седмици. Двигателят е монтиран на изпитателен Boeing 747-400, който се оперира от двигателостроителя GE Aviation.

Меню