Доставките на F-35 за Турция са блокирани

16 прочитания

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Подписването на бюджета стана на 13 август 2018 г. във военната база Форт Дръм. Блокирането става чрез клауза в бюджета, която забранява на Пентагона да харчи каквито и да е пари за поддръжка на турските F-35, оказване на логистична, технологична или друга поддръжка и предоставяне на каквато и да е информация по проекта.

Това фактически замразява турското участие в програмата. Страната има намерение да придобие поне 100 броя F-35A, от които 30 са вече платени. Отделно, Турция е инвестирала $1,25 млрд. в самата програма.

В бюджета е заложено изискване в рамките на 90 дни Пентагона да изготви доклад за евентуалните ефекти върху турско-американските отношения от блокирането на доставките на F-35, особено в светлината на факта, че на турска територия има разположени американски военни съоръжения.

С това, поне за сега, приключва сагата около F-35 за Турция. Отношенията между САЩ и Турция са в една от най-ниските си точки в последните десетилетия. Двете страни спорят по множество теми. Непосредствена причина за блокирането на F-35 стана задържането в Турция на американски пастор във връзка с неуспешния опит за военен преврат от лятото на 2016 г.

Проблемите между двете страни далеч не се изчерпват с това. САЩ настояват Турция да не купува зенитно-ракетния комплекс С-400 от Русия, да преразгледат позицията си в гражданската война в Турци и доста други. Освен блокираните доставки на F-35, САЩ наложиха и икономически санкции, свързани с по-високи мита за вноса на стоки от Турция.

На 21 юни 2018 г. Lockheed Martin официално предаде първите два F-35A на Турция, но за сега тези и следващите изтребители ще останат в САЩ, където трябваше да се извършва обучението на турския летателен и технически състав. Това, обаче няма да стане факт и доставените изтребители ще бъдат консервирани. По план, първата доставка на F-35 в Турция трябва да стане в края на 2019 или началото на 2020 г.

Турските компании Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney и Turkish Aerospace Industries са подизпълнители в програмата F-35. Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис заяви по-рано на Конгреса на САЩ, че спирането на работата с тези фирми ще наруши логистичната верига на проекта, което ще доведе до забавяния и оскъпяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов случай на откраднат самолет в САЩ
Следваща публикация
МО отново пусна обществена поръчка за поддръжка на Bell 206
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню