Доставките на F-35 за Турция са блокирани

6 прочитания

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Подписването на бюджета стана на 13 август 2018 г. във военната база Форт Дръм. Блокирането става чрез клауза в бюджета, която забранява на Пентагона да харчи каквито и да е пари за поддръжка на турските F-35, оказване на логистична, технологична или друга поддръжка и предоставяне на каквато и да е информация по проекта.

Това фактически замразява турското участие в програмата. Страната има намерение да придобие поне 100 броя F-35A, от които 30 са вече платени. Отделно, Турция е инвестирала $1,25 млрд. в самата програма.

В бюджета е заложено изискване в рамките на 90 дни Пентагона да изготви доклад за евентуалните ефекти върху турско-американските отношения от блокирането на доставките на F-35, особено в светлината на факта, че на турска територия има разположени американски военни съоръжения.

С това, поне за сега, приключва сагата около F-35 за Турция. Отношенията между САЩ и Турция са в една от най-ниските си точки в последните десетилетия. Двете страни спорят по множество теми. Непосредствена причина за блокирането на F-35 стана задържането в Турция на американски пастор във връзка с неуспешния опит за военен преврат от лятото на 2016 г.

Проблемите между двете страни далеч не се изчерпват с това. САЩ настояват Турция да не купува зенитно-ракетния комплекс С-400 от Русия, да преразгледат позицията си в гражданската война в Турци и доста други. Освен блокираните доставки на F-35, САЩ наложиха и икономически санкции, свързани с по-високи мита за вноса на стоки от Турция.

На 21 юни 2018 г. Lockheed Martin официално предаде първите два F-35A на Турция, но за сега тези и следващите изтребители ще останат в САЩ, където трябваше да се извършва обучението на турския летателен и технически състав. Това, обаче няма да стане факт и доставените изтребители ще бъдат консервирани. По план, първата доставка на F-35 в Турция трябва да стане в края на 2019 или началото на 2020 г.

Турските компании Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney и Turkish Aerospace Industries са подизпълнители в програмата F-35. Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис заяви по-рано на Конгреса на САЩ, че спирането на работата с тези фирми ще наруши логистичната верига на проекта, което ще доведе до забавяния и оскъпяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Сключиха договор за доставка на първите ПД-14
Следваща публикация
Blue Angels преминават на Super Hornet
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 излезе от пистата в Трабзон и едва не падна в морето

Boeing 737-800 на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus излезе от пистата на летището в Трабзон и едва не падна в Черно море. Няма сериозно пострадали сред 168-те души намиращи се на борда на машината.

4 прочитания

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

11 прочитания
Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

1K прочитания

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

12 прочитания
Меню