Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

8 прочитания

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

„Според мен най-реалистично, като се отчитат темповете за работа с държавите и сложността на договора или договорите, тъй като може да е повече от един, е да се очаква, че към края на първата половина на следващата година, вероятно май-юни, ще бъде подписан договор за доставка”, разяснява началникът на отбраната.

Припомняме, че съвсем до скоро представители на МО, включително и министърът на отбраната твърдяха, че в рамките на годината ще има направен избор и подписан договор. Самият генерал Боцев направи такива изказвания в средата на септември.

Трябва да се отбележи, че подписване на договора за нов изтребител, може реалистично да се очаква до средата на следващата година, само ако изборът за това какъв да е типът бъде направен до края на тази. Нещо, което изглежда все по-малко вероятно.

Генерал Боцев разяснява още, че е нежелателно да се оповестява, която оферта е била оценена най-високо от междуведомствената експертна комисия, защото според него, това щяло да обезсмисли преговорите за подобряване на цените.

„Другите не по-маловажни аспекти са свързани със съвместимост, поддръжка по време на целия жизнен цикъл, възможности за индустриално сътрудничество и развитие на българската икономика, стратегическо партньорство и т.н., а това е поле за експертиза на други специалисти. Именно затова анализът и оценката на офертите са организирани на две нива – експертно и политико-военно. За разлика от първата, в която влизат представители само от МО, във втората комисия вече има и представители на ниво заместник-министри на други институции и агенции. Относно избора на изтребител мога да кажа, че експертите ще предложат какво да се придобие, но решението за закупуване е на правителството”, обяснява генерал Боцев за необходимостта от наличието на т.нар. „политико-военна група”.

Интересно е, че началникът на отбраната заявява, че крайният избор на това кой ще бъде новият боен самолет ще е въпрос на преценка на правителството.

„Какъв тип самолет ще бъде избран и от коя държава, е въпрос на преценка на правителството – финансова, икономическа и военна, на базата на предложението от съвместната работна група”, казва генералът.

Изказването му определено не хвърля светлина върху механизмът на избор. Само преди няколко дни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че военният министър ще направи избор, на база на анализите на съвместната работна група. След което, решението ще бъде представено на Министерски съвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206
Следваща публикация
Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Меню