ГЕРБ обвини служебните правителства за всички проблеми около F-16

231 прочитания

Депутати от ГЕРБ се хвърлиха да защитават Бойко Борисов по сделката за F-16, като обвиниха, че всички проблеми идват от служебните правителства и от това, че САЩ нямат доверие на България. Изказванията дойдоха днес, 10 февруари 2022 г., след като президентът Радев подкани журналистите да питат бившия премиер и лидер на ГЕРБ за начина по който бе сключен договора за осемте изтребителя.

„Служебното правителство на Румен Радев бе информирано през лятото на 2021 г. за забавяне на доставките, поради промяна на някои от технологиите на производство. Какво направи служебният министър на отбраната? Информирал ли е неговият ръководител Румен Радев? Според нас, правителството тогава спеше. Проста проверка в Google показва, че още през октомври 2021 г., пак по време на служебното правителство на Румен Радев, се е говорило вече в интернет за проблеми с доставките в интернет. Не само за България, а за всички клиенти на американците. Служебното правителство пак проспа цялата ситуация”, твърди депутата Христо Гаджев (ГЕРБ).

Думите му носят известен коментар. Не е известно през миналото лято да е имало официално или неофициално съобщение от американската страна за евентуално забавяне. Тогава обаче служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че е поискал оферта за още осем F-16, тъй като щяло да има подмяна в катапултното кресло на самолета и производствената линия щяла да минава към този нов стандарт, а целта била всички наши F-16 да са еднакви. Възможно е това да е породило впечатление у Гаджев, че към онзи момент има забавяне заради „промяна на някои от технологиите на производство“.

Не е известно какви проверки в Google е правил депутатът, но първата официална информация за забавяне на възстановяване на производството на F-16 дойде през ноември 2021 г. от вицепрезидент на Lockheed Martin, който бе цитиран от няколко американски медии. Поне на първо време в МО не са имали официална информация по темата, както се казваше в отговор на ведомството към АЕРО.

„Проблемът е, че дори да ги получи навреме, както е по договор, служебното правителство се провали в изграждането на инфраструктурата. Както е по договор, ако не е готова инфраструктурата, няма как да ги приемем изтребителите”, продължи с нападките си Гаджев.

Хубаво е да се отбележи, че през юли 2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов направи серия официални изказвания по темата с инфраструктурата в Граф Игнатиево, като той тогава посочи, че ситуацията е „каша”, маркира забавяне от 6 – 8 месеца и обяви, че е изпратил сигнали до прокуратурата.

Гаджев твърди, че Народното събрание не било информирано за наличие на писмо, в което се съобщава за забавянето и на няколко пъти се опита да прокара тезата, че такова забавяне може и да няма в действителност.

Трябва да се отбележи, че на 25 януари 2022 г. по време на заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание, министър Янев заяви, че е дошла официална информация за забавянето. Депутатът Гаджев присъства на това заседание.

„Важно е да се види какви са проблемите, дали е ковид или може би има други проблеми, които са свързани, не толкова с технологичните процеси, а може би са свързани с политическото доверие към това правителство. Това е важно да се уточни”, каза още Гаджев.

Той заяви още, че според него е добра идея да поискаме, като компенсация за забавянето, САЩ да поеме мисията „ер полисинг” над нашата страна.

 „Ако българското правителство се ползва с доверието на САЩ, може да се намери лесно решение”, включи се Даниел Митов, също депутат от ГЕРБ.

Той заяви, че правителството трябвало да проверява в Google редовно всяка информация, като съобщи, че Йордания вече била купила 16 броя F-16, сделка обмисляли и други страни, което щяло да забави доставката на следващите осем самолета за българските ВВС.

„И нашият въпрос е, какво прави българското правителство да поръча следващите осем F-16? Защо служебните кабинети на Радев и сега кабинета, не правят нищо по въпроса да поръчат следващите осем самолета? Защото ако не го направят, поръчките, които са се струпали в момента във фабриките в Щатите… Ще се получи така, че българската поръчка ще отиде след 2030 г. Това ли искат?”, попита Митов.

Депутатът от ГЕРБ, обаче може би е забравил факта, че служебният кабинет през август 2021 г. изпрати до САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още осем изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. Така през тази пролет чакаме въпросният проектодоговор. По-сериозна стъпка към покупката на още F-16, просто няма. Добре е да се спомене, че през миналата година Митов похвали в пленарната зала служебния кабинет за този ход, но явно е забравил това.

Също така, Йордания не е подписала договор, а само е получила проект на такъв. И това ясно се вижда в съобщението на американската страна от миналата седмица.

„Да не се оправдават с нас! Каквото е трябвало, ние сме направили. Договорът си е чудесен! Те носят отговорността в момента, но очевидно им нямат доверие. Става въпрос за хора, които дълбоко не вярват в нашата евроатлантическа интеграция. Те се занимават с всичко друго в момента, само не и да окомплектоват българската авиация с още F-16!”, каза в заключение Митов.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
Следваща публикация
Президентът Радев: F-16 ще закъснее немалко
231 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Меню