Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

14K прочитания

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

„През 2018 г. с български военни въздухоплавателни средства възникнаха 36 авиационни произшествия, от които една катастрофа, три сериозни инцидента и тридесет и два авиационни инцидента. Общият брой на произшествията съвпада с този през 2017 г., но следва да се отбележи, че тези през 2018 г. бяха по-сериозни и съпроводени със загуба на човешки животи и авиационна техника”, пише в Доклада.

Освен катастрофата с вертолет Ми-17, при която загинаха двамата пилоти, през миналата година имаше и сериозен инциденти с C-27J Spartan в авиобаза Граф Игнатиево и минаване през електропровод с вертолет Cougar.

Според доклада, 41% от инцидентите е по вина на техниката, а при 23% се касае за грешка на екипажа. Не е разписано на какво се дължат останалите 36% от инцидентите.

„Радиотехнически войски осигуряваха радарното покритие над територията на страната в условията на редица обективни ограничения, наложени от изключително незадоволителното състояние на радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство, които функционират с частични неизправности и силно занижени основни технически параметри”, се казва в Доклада.

Тежкото състояние на РТВ бе разгледано и в миналогодишния Доклад. Разписано е, че реализирането на проекта за придобиване на нови трикоординатни радари е от изключителна важност. През миналата година са били разработени технически спецификации за проекта, направено е пазарно проучване и са актуализирани финансовите разчети за проекта.

Според Доклада, ВВС са изпълнили 84% от планирания си нальот, но при „Авиационни сили с нарастваща степен на готовност” и „Сили за развръщане с нарастваща степен на готовност” изпълненият нальот е осезаемо по-малък, съответно 68 и 73%. Под тези названия реално се крие бойния компонент на военната авиация, което значи и че там ситуацията с нальота е най-тежък.

В Доклада в прав текст е записано и че 80% от авиационната техника е в неизправно състояние. Изрично е посочено, че са възникнали спорове с Полша около договора за ремонт на шест двигателя РД-33.

„Към полската страна бяха предявени два рекламационни акта за гаранционни ремонти. От своя страна тя е информирала, че неизправностите не подлежат на гаранционен ремонт и за отстраняване на повредите е необходимо българската страна да заплати стойността на ремонта”, пише в Доклада.

За разрешаване на споровете с полската страна предстои посещение на българска работна група във Варшава.

„Наблюдава се намаляване на участието в международни учения в сравнение с предходната година. Причината е в липсата на съвместимост на наличната инфраструктура на военните летища с изискванията на съюзните държави, което превръща българските ВВС в по-малко предпочитан домакин за планираните международни учения и тренировки”, пише още в Доклада.

За разлика от предишни години, в които на територията на страната имаше поне две – три, а понякога и повече сериозни авиационни тренировки и учения, в последните години е настанала сериозна суша.

Посочва се, че България не се възползва в пълен обем от програмата SAC на НАТО, в рамките на която се експлоатират съвместно стратегически транспортни самолети C-17. В нейните рамки България плаща за 65 часа годишно, но през миналата година реално са използвани 45 часа, плюс още 6,5 часа за обучение и тренировки.

В доклада не се говори за окомплектоването на ВВС с личен състав, а има само данни за Въоръжените сили, като цяло. Според тях, вакантните длъжности в края на 2018 г. са 5675, при 5694 вакантни длъжности в края на 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли
Следваща публикация
Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16
14K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

ВАС отхвърли жалбата на УКРИНМАШ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на украинската държавна компания УКРИНМАШ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не се спира процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Меню