Сърбия получи и двата си поръчани C-295

163 прочитания

Сърбия получи втория и последен поръчан военно-транспортен самолет Airbus Military C-295MW. Машината е пристигнала в съседката ни на 14 ноември 2023 г. За това съобщава сръбското МО.

Вторият C-295 има борден номер 29502 и се е приземил в авиобаза Батайница, край Белград, където ще стане част от 138-ма транспортна ескадрила. На 16 ноември самолетът е бил инспектиран от сръбския министър на отбраната Милош Вуцевич.

Първият сръбски C-295 бе получен в страната в края на този септември. Той има борден номер 29501.

Преди получаването на двата C-295MW сръбските ВВС разполагаха само с един Ан-26, чийто ресурс изтичаше през 2026 г.

Сърбия подписа сделката за двата военно-транспортни самолета през февруари 2022 г. Цената на двете машини, плюс логистика, самолетообслужваща техника и обучение възлизаше на €81 млн. Има планове за още два еднотипни самолета, но няма конкретен срок за тяхната реализация.

Доставените на Сърбия C-295MW имат уинглети, опция, което Airbus Military предлага в последните няколко години и която повишава леко характеристиките на самолета. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion.

От Airbus съобщават, че Сърбия става 36-тият оператор на C-295.

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО ще купи шест летящи радара E-7
Следваща публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
163 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

Словения купува C-27J

Словенското МО обяви днес, 15 януари 2021 г., ще страната ще купи един тактически транспортен…

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Меню