Сърбия получи и двата си поръчани C-295

165 прочитания

Сърбия получи втория и последен поръчан военно-транспортен самолет Airbus Military C-295MW. Машината е пристигнала в съседката ни на 14 ноември 2023 г. За това съобщава сръбското МО.

Вторият C-295 има борден номер 29502 и се е приземил в авиобаза Батайница, край Белград, където ще стане част от 138-ма транспортна ескадрила. На 16 ноември самолетът е бил инспектиран от сръбския министър на отбраната Милош Вуцевич.

Първият сръбски C-295 бе получен в страната в края на този септември. Той има борден номер 29501.

Преди получаването на двата C-295MW сръбските ВВС разполагаха само с един Ан-26, чийто ресурс изтичаше през 2026 г.

Сърбия подписа сделката за двата военно-транспортни самолета през февруари 2022 г. Цената на двете машини, плюс логистика, самолетообслужваща техника и обучение възлизаше на €81 млн. Има планове за още два еднотипни самолета, но няма конкретен срок за тяхната реализация.

Доставените на Сърбия C-295MW имат уинглети, опция, което Airbus Military предлага в последните няколко години и която повишава леко характеристиките на самолета. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion.

От Airbus съобщават, че Сърбия става 36-тият оператор на C-295.

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО ще купи шест летящи радара E-7
Следваща публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
165 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…

C-27J превози хуманитарна помощ за Албания

Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan доставя хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалните наводнения в Албания. Самолетът ще извърши общо два полета, като първия стана факт днес, 6 декември 2017 г.

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Меню