Сърбия получи и двата си поръчани C-295

119 прочитания

Сърбия получи втория и последен поръчан военно-транспортен самолет Airbus Military C-295MW. Машината е пристигнала в съседката ни на 14 ноември 2023 г. За това съобщава сръбското МО.

Вторият C-295 има борден номер 29502 и се е приземил в авиобаза Батайница, край Белград, където ще стане част от 138-ма транспортна ескадрила. На 16 ноември самолетът е бил инспектиран от сръбския министър на отбраната Милош Вуцевич.

Първият сръбски C-295 бе получен в страната в края на този септември. Той има борден номер 29501.

Преди получаването на двата C-295MW сръбските ВВС разполагаха само с един Ан-26, чийто ресурс изтичаше през 2026 г.

Сърбия подписа сделката за двата военно-транспортни самолета през февруари 2022 г. Цената на двете машини, плюс логистика, самолетообслужваща техника и обучение възлизаше на €81 млн. Има планове за още два еднотипни самолета, но няма конкретен срок за тяхната реализация.

Доставените на Сърбия C-295MW имат уинглети, опция, което Airbus Military предлага в последните няколко години и която повишава леко характеристиките на самолета. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion.

От Airbus съобщават, че Сърбия става 36-тият оператор на C-295.

Свързани теми

Предишна публикация
НАТО ще купи шест летящи радара E-7
Следваща публикация
Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П
119 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ил-112В ще полети отново догодина

Двудвигателният турбовитлов военно-транспортен самолет Ил-112В ще възобнови летателните си изпитания догодина. Това са съобщили от „Илюшин” за ТАСС.

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню