В Полша се задълбочава разследването за дефектните катапултни кресла на МиГ-29

605 прочитания

Разследването, което води полската прокуратура по въпроса с дефектните катапултни кресла К-36ДМ, се е задълбочило и са предявени допълнителни обвинения на двамата обвиняеми. Това съобщава местното издание onet.pl.

Районната прокуратура в Гданск, която в момента разследва инцидента, при който загина полски пилот, след като катапултното му кресло не сработи правилно, вече смята, че това не е бил единичен инцидент, а е обхващал всички кресла, по които е работено от 2011 г. насам. Във връзка с това, са били повдигнати нови обвинения на двамата инженери, които в момента са обвиняеми по случая.

На 5 юли 2018 г. се разби полски изтребител МиГ-29. При инцидента загина пилотът му, капитан Кшиштоф Собански. Разследването на инцидента бързо стигна до извода, че летецът е загинал, защото катапултното му кресло К-36ДМ не е сработило правилно. Проблемът е свързан с пръстен, който пирозаряд е трябвало да среже, за да се освободи загаловника, в който е парашутът. Това не се е случило.

Първоначалното разследване е стигнало до извода, че въпросният пръстен е бил изработен от материал, който е три пъти по-здрав от необходимото, което е направило невъзможно неговото срязване при катапултиране.

Въпросното катапултно кресло е било ремонтирано в полския държавен завод WZL-2 в Бидгож, като заводът още през 2011 г. е започнал да прави ремонти на катапултните кресла К-36, без да използва руски части и ноу-хау. Разследването на полската прокуратура е показало, че в креслата са се влагали по-яки срезни пръстени, като е било въпрос на време да се стигне до смъртен случай след катапултиране.

Още през миналото лято от WZL-2 признаха за този проблем, но едва сега полската прокуратура разшири обхвата на обвинението си.

През ноември 2019 г. обвинения бяха повдигнати на двама инженера от WZL-2, които са били отговорни за проектирането и въвеждане в производство на проблемния пръстен.

onet.pl съобщава, че около 100 бойни пилота са летели на полските МиГ-29 и Су-22 между март 2011, когато е започнал ремонта на катапултните кресла и юли 2018 г., когато са били спрени полетите с типа. Изданието пише, че двамата обвинени инженери са по-скоро изкупителни жертви, а разследването очевидно не иска да стигне до по-висшите нива на управление, които са замесени в решението за започване на ремонти на креслата К-36 със собствени сили.

След катастрофата от юли 2018 г. полетите с полските МиГ-29 бяха спрени за четири месеца и бяха възстановени, едва след като бяха подменени проблемните части на всички техни катапултни кресла.  Припомняме, че в България имаше желание да се премине към пълно обслужване в Полша на българските МиГ-29, включително и на катапултните им кресла.

Свързани теми

Предишна публикация
Австралия влага 63 млрд. във въздушната си мощ до 2040 г.
Следваща публикация
F-35 ще продължи да зависи от турски части до поне 2022 г.
605 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню